Domain (Alan Adı) Nedir ?

Domain(alan adı), internette yer almak için sahip olmamız gereken kimliktir. Yani domain(alan adı) web sitemizin adı ve adresidir. Bu adres olmadan ziyaretçiler sitemize ulaşamazlar.

Domain adınızın uygun, kolay ve hatırlanabilir olması, ulaşılabilirlik açısından son derece önemlidir.

Domain adınızın hizmet verdiğiniz sektör, sattığınız ürün veya mesleğiniz gibi unsurları içeren bir isimden oluşması yapılan aramalar sonucunda sitenizin bulunmasına büyük katkı sağlayacaktır.

Domain kelimesi türkçede alan adı olarak kullanılsada artık ülkemizde de yaygın olarak domain ismi ile anılmaktadır. Domain; farklı uzantıları ile herkesin kullanabileceği, kurum olarak veya kişisel olarak tescil edilebilen, sizleri internet üzerinde temsil eden web adresinizin ismidir. Domain adresleri Amerika’da bulunan ICANN kuruluşunun akreditasyon verdiği firmalar tarafından tescil edilmektedir. Sadece “.tr” uzantılı domain tescili ODTÜ üzerinden tescil edilmektedir.

Domain tescil işlemlerinde ilk gelen ilk alır kuralı uygulanır. Yıllardır tescilleri devam eden domain adresleri içerisinde alınmış ancak bekletilen, kiralanan ve parka edilmiş domain adresleri bulunmaktadır. Tescil edilen domain adresleri marka sahiplerine farklı ve uçuk fiyatlardan satılmak istenebilir. Tescil edilen domain adresleri bir Hosting paketine bağlanarak web sitelerini açar.

Domain tescil süreleri uzantılara göre farklılık göstersede genellikle 1 yıl ile 10 yıl arasında kayıt edilebilmektedir. Tescil süresi bittikten sonra domain periyotlarına bağlı olarak domain adresleri boşa düşmektedir. Domain süresini uzatmayan kişiler 37. Gün sonunda cezalı işlem periyodunda cezalı işlem ücretini ödemek zorunda olurlar. Domain silinme işlemlerinden sonra yeni sahipleri sorgulayıp tescil edebilir. Domain tescil işlemlerinizi aşağıdaki linkten yapabilirsiniz.

https://www.linesis.com/domain/domain-tescil.php



“Bu yazı 3934 kişi tarafından okundu.”

About

View all posts by

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

*