FTP Kullanım Kılavuzu

FTP (File Transfer Protocol) sayesinde web sunucularına dosya gönderebilir veya web sunucusunda bulunan dosyaları kendi bilgisayarınıza indirebilirsiniz. FTP ile bir sunucuya bağlanabilmek için, bu sunucuda FTP hesabınızın olması gereklidir. Size verilmiş olan kullanıcı adı ve şifre ile bu sunucuya bağlanabilir ve size tahsis edilen disk alanının limitleri dahilinde kullanabilirsiniz. Bu limit, MB cinsinden disk üzerinde size ayrılan alandır ve kota (quota) olarak adlandırılır. Kota, disk üzerinde bulunan ve kullanıcı adınıza ait tüm dosyaların toplamının azami büyüklüğüdür.

FTP için çok çeşitli programlar bulunmaktadır. FileZilla, Cute FTP en çok kullanılan FTP programlarından bazılarıdır. Bazı web sayfası tasarım programlarının (Macromedia Dreamweaver, Microsoft Frontpage, vb.) da kendi içlerinde FTP protokolünü kullanan bölümleri vardır. Bu programlar kullanılarak da, gerekli ayarlar yapılarak sunucuya FTP protokolü ile bağlanılabilir ve dosya gönderme-alma işlemleri yapılabilmektedir. Fakat sadece dosya gönderme-alma işlemleri ve dosya yönetiminde ekstra özellikler sunmak için yazılan FTP programları, diğer FTP protokolünü kullanan programlara göre daha hızlı ve sorunsuzdur.

FTP protokolü ile sunucuya bağlanabilmek için bilinmesi gerekenler:

Sunucu Adresi (Host Address) : ftp.domain.com (Hosting hizmeti açıldığında tarafınıza gönderilir)
Bağlantı Kapı Numarası (Port Number) : 21
Kullanıcı Adı (Username) : kullaniciadi (Hosting hizmeti açıldığında tarafınıza gönderilir)
Şifre/Parola (Password) : paro1a (Hosting hizmeti açıldığında tarafınıza gönderilir)

Aşağıdaki FTP programı kullanım detaylarını inceleyerek FTP sunucularımıza FTP hesap bilgilerinizle bağlanabilirsiniz.

FILEZILLA
Filezilla programı ücretsiz olarak temin edebileceğiniz geliştirilmesi devam eden bir FTP Programıdır. Linesis Web Hosting İnternet olarak gerek kullanım kolaylığı gerekse de lisans ücreti gerektirmeden kullanım özelliği nedeniyle Filezilla programını anlatmayı tercih ettik.

FILEZILLA FTP programını indirebilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Kurulumu tamaladıktan sonra üst menüden Edit > Settings > Language sekmesinden arabirim dilini türkçe yapabilirsiniz. Aşağıdaki resimde size Filezilla FTP programı kullanarak nasıl Linesis webhosting hesabınıza ulaşacağınız anlatılmıştır.

ftp kullanım kılavuzu
filezilla ftp programı kullanım kılavuzu linesis.com

Filezilla programı çalıştırıldığında karşınıza benzer bir sayfa açılacaktır. Uygun şekilde webhosting FTP hesabınıza erişmek için şu adımları uygulamanız gerekir.

1 Ana Bilgisayar kutucuğuna websitenizin FTP adresini yazınız. Örneğin: ftp.alanadı.com

2 Kullanıcı Adı kutucuğuna hosting aktivasyon mailinizde size gönderilmiş olan kullanıcı adınızı yazınız.

3 Parola kutucuğuna hosting aktivasyon mailinizde size gönderilmiş olan parola/şifrenizi yazınız.

4 Port adresini 21 olarak girmelisiniz

5 Hızlıbağlan butonuna tıklayarak FTP hesabınıza hemen bağlanmayı deneyebilirsiniz.

6– Bu bölümde FTP programınız ve FTP hesabınız arasında bağlantının kurulmasıyla birlikte bir takım bilgiler geçmeye başlayacaktır. Sorunsuz bir biçimde bağlantı gerçekleşip gerçekleşmediğini bu bölümden takip ederek anlayabilirsiniz.

7 Bu bölüm sizin yerel bilgisayarınızdaki dizin ve dosyaları gösteren kısımdır.

8 FTP hesabınıza sorunsuz bir biçimde bağlandığınızda karşınızda görünen dizinler web sitenizin yayınlama dizinleridir. wwwroot dizini içine girmeli ve web sitenizi bu dizin içine yüklemelisiniz.

Dosyaların Gönderileceği Yer
Sunucuya FTP protokolü ile bağlanıldığında, size tahsis edilen disk alanının içine girmiş olursunuz. Bu ilk bağlanılan yer sahibi olduğunuz dizin ve dosyaların listesini içerir. Bu bölümdeki dizinler web sitenizin sağlıklı çalışması için gereklidir. Sistem tarafından oluşturulan ve aşağıda listelenen bu ana dizinleri KESİNLİKLE SİLMEYİNİZ. Ancak bu dizinler içindeki mevcut veya sizin aktardığınız dosya ve dizinleri kullanılmadığı zaman silebilir veya değiştirebilirsiniz.

wwwroot web sayfanızın tüm içeriğinin gönderileceği dizindir. Ana sayfanız olmasını istediğiniz dosyanın adı index.htm, index.html, index.asp veya index.php olmak zorundadır. Aksi takdirde ana sayfanız olmadığından web siteniz görüntülenemeyecektir. Ana sayfa olarak kullanmak istediğiniz dosyayı Linesis Kontrol Panelinizden kişiselleştirebilirsiniz

wwwroot/cgi-bin dizini web sayfanızda kullandığınız her türlü cgi-perl scriptlerinin yüklenmesi gereken dizindir. Cgi-Perl scriptlerinde dikkat edilmesi gereken dosya izinleride bulunmaktadır. Gerekli bilgiyi kullanmak istediğiniz cgi-perl scriptinin README veya INSTALL dosyaları içerisinde bulabilirsiniz.

secure dizini kontrol panelinizden oluşturdugunuz şifreli klasörlerin korunması için kullanılan dizindir.

logs dizini web sitenizin ham log dosyalarına ulaşabileceğiniz dizindir.

db dizini ise Access veya harici odbc ile sorgulanabilen database (veritabanı) dosyalarınızı güvenliği için içinde bulundurmanız gereken dizindir.

9 Dosya gönderme işlemi: 7 numaralı bölümden bilgisayarınız içinden seçtiğiniz dosyaları işaretledikten sonra 8 numaralı bölüm içine sürükleyip bırakmanız yeterlidir. 9 numaralı bölümde göndermek veya indirmek istediğiniz dosyaları ve transfer durumunu görebilirsiniz.

“Bu yazı 5797 kişi tarafından okundu.”

About

View all posts by

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

*